Miten paahtaminen tapahtuu?

Paahtaminen tehdään Rovaniemen Kahvipaahtimossa käsityönä pienellä rumpupaahtimella. Kahvi kaadetaan kuumaan paahtimeen. Paahdon aikana kahvipavussa olevat yhdisteet reagoivat kuumuuteen ja rakenne alkaa muuttua. Kahvi menettää noin 14-18% painostaan paahdon aikana kosteuden laskemisena ja irtoavana roskana, eli chaffina. Kun kahvi on saavuttanut halutun paahtoasteen, se lasketaan ulos paahtimesta, jäähdytetään ja pakataan venttiileillä varustettuihin pusseihin. Paahtoasteen eli pelkän paahdon tummuuden lisäksi kahvin makuun vaikuttaa kahvin paahtoprofiili eli se millä tavalla kahvipavun lämpötila on muuttunut paahdon aikana.

Miksi kahvi tulisi jauhaa itse pavuista?

Kahvipavun säilyvyys on huomattavasti parempi kuin valmiiksi jauhetun kahvin. Erityinen merkitys tällä on kun kahvin kulutus on pientä. Kahviloissa yksi kilogramman pakkaus hupenee päivässä, mutta kotona valmiiksijauhettu 250 gramman pakkaus voi kestää viikon. Kun ilma pääse kosketuksiin jauhetun kahvin kanssa, alkavat kahville maun antavat yhdisteet reagoida hapen kanssa ja kahvi menettää nopeasti makunsa. Jauhetun kahvin kohdalla puhutaan minuuteista, kun kahvipapujen tapauksessa kyse on päivistä.

Miksi kahvin ostaminen jauhettuna verkkokaupassanne maksaa extraa?

Kahvin jauhaminen jokaiselle asiakkaalle erikseen tarkoittaa, että kahvi joudutaan pakkaamaan erikseen tätä tilausta varten. Jauhamisesta peritty hinta kompensoi erillisestä käsittelystä noussutta vaivaa sekä kahvimyllyn terien kulumista. Rovaniemen Kahvipaahtimo käyttää Mahlkönig EK-43 kahvimyllyä, jolle valmistaja suosittelee terien vaihtoa 6500 kg jauhamisen välein. Tällöin terien uusimisen kustannus on noin 0.1 €/kg.

Onko valikoimissanne reilunkaupan- tai luomukahveja?

Kerromme mikäli kahvimme ovat sertifioituja. Rovaniemen Kahvipaahtimon kahvit eivät yleensä ole. Kahvipaahtimolla ei ole sinänsä mitään sertifiointeja, vastaan, mutta esimerkiksi reilun kaupan sertifiointi ei ole nähdäksemme ratkaisu tuotantomaiden ongelmien taistelemisessa. Kahvi voi olla luomutuotettua, vaikka sitä ei ole sertifioitu, näin on esimerkiksi usein etiopialaisten kahvien kohdalla. Jatkossa valikoimissamme saattaa olla sertifioituja kahveja, mutta se ei ole erityisenä tavoitteena. Päämääränä on ostaa laadukasta kahvia, josta viljelijä saa riittävän korvauksen, oli se sertifioitua eli ei, ja ostaa kahvi sellaisilta tiloilta, jotka pyrkivät luonnonmukaisuuteen tuotannossaan.

Voiko pakkauksen kierrättää?

Tämänhetkiset pakkaukset eivät ole alumiinikalvonsa vuoksi valitettavasti kompostoituvia, eikä niitä voi muovisen etikettitarran vuoksi kierrättää. Kierrätettävä pakkaus on tavoitteena, mutta tällä hetkellä aikataulusta on mahdotonta sanoa mitään. Pyrkimys on myös pitää kuluttajahinta alhaalla ja tähän mennessä esillä olleet ratkaisuvaihtoehdot biohajoavaksi/kierrätettäväksi pakkaukseksi ovat olleet liian kalliita.

Miksi ette paahda tummia paahtoja?

Kahvin laatu on lähtöisin koko tuotantoketjun matkalta. Viljelijät näkevät paljon vaivaa saadakseen kahvin maistumaan hyvältä. Olisi väärin kärventää laadukas ja kallis kahvi mustaksi. Kahvin makua ei tehdä paahdossa, se tehdään viljelyssä ja käsittelyssä. Paahtaminen on ainoastaan yksi vaihe kahvin matkalla pensaasta kuppiin. Paahtajan tehtävä on saada kahvin ominaiset maut esiin, eikä peittää huonoa kahvia paahtamalla se mustaksi.

Teettekö kahvisekoituksia?

Teemme kyllä.

Hankitteko raakakahveja tilauksesta?

Kyllä. Jos valikoimastamme ei löydy toivottua alkuperää, voimme hankkia sitä joko oman, tai toisen pienpaahtimon tilauksen yhteydessä. Veloitamme tällöin asiakkaalta etumaksun raakakahvista, joka hyvitetään tulevista ostoista.

Teettekö maustettuja kahveja?

Teemme aidoilla mausteilla maustettuja kahveja ainakin talvisesongiksi 2015, mahdollisesti myös tämän jälkeen.

Miksi teillä ei ole robustaa, kofeiinitonta, tms?

Kofeiinittomissa kahveissa menetelmät, joissa ei käytetä liuottimia kofeiinin erottamiseen, ovat hiilidioksidimenetelmä ja Swiss Water -menetelmä. Sen lisäksi, että kofeiinittoman kahvin kysyntä on marginaalista, on vaikea löytää riittävän laadukasta kofeiinittomaksi käsiteltyä raakakahvia.

Robustalla boostattu espresso on monen mieleen ja nykyään löytyykin jo melko hyviä robustalaatuja, jotka toimivat sekoituksissa. Tähän mennessä robustan hankkiminen ei ole ollut mielekästä.

Onko teillä jatkuvan tilauksen mahdollisuutta?

Jatkuva kahvitilaus on toteuttavien listalla ja kokeilemme sitä vuoden 2016 aikana.

Miksi kahvipaketissa on pieni reikä yläosassa?

Kyseessä on venttiili. Kahvipapuun jäänyt hiili ja happi muodostavat paahtamisen jälkeen hiilidioksidia. Hiilidioksidi vapautuu kahvista pussin sisään. Pussissa ei kuitenkaan ole tarpeeksi tilaa muodostuvalle kaasulle, joten pussissa on tätä varten venttiili, joka päästää hiilidioksidin ulos, mutta ei päästä ilmaa sisään.

Kahvipakkaus on turvoksissa, mitä teen?

Kahvipakkaus voi pullistua kahvin muodostaman hiilidioksidin vuoksi. Pakkauspussissa on yhteen suuntaan toimiva venttiili, joka mahdollistaa muodostuvan kaasun poistumisen pussista. Joskus venttiilin ei syystä tai toisesta toimi. Vaikka pussi on pullistunut, niin kahvissa ei ole mitään vikaa ja ylimääräinen kaasu poistuu kun pussi avataan. Seuraamme kahvipakkausten toimivuutta ja vaihdamme tarvittaessa toimittajaa. Jos olet saanut pullistuneen kahvipussin, niin ota yhteyttä paahtimoon vaikka asia ei sinua haittaisikaan.

Miksi osa kahvipavuista on vaaleampia ja osa tummempia?

Joidenkin kahvilaatujen kohdalla epätasaisemman näköinen paahtotulos on enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Näitä ovat muun muassa perinteisesti prosessoidut etiopialaiset kahvit harrarin ja djimmahin alueelta. Vaikka tällainen kahvi ei kosmeettisesti näyttäisikään niin hienolta kuin tasaisemmin paahtunut pesty burundilainen, ei tästä ei pidä olla huolissaan, sillä maku on se mikä ratkaisee. Mikäli kyse on sekoituksesta, voivat sekoituksen komponentit olla eri näköisiä. Mikäli kuitenkin koet, että kahvissasi on jotain vialla, niin ota yhteyttä kahvin paahtaneeseen paahtimoon.

En ole tyytyväinen kahviin, mitä teen?

Kahvi paahdetaan etukäteen etsityn paahtoprofiilin mukaisesti ja kahvin laatua tarkastetaan visuaalisesti ja cuppingeilla. Meille paahtaminen on käsityötä ja koska paahtajakin on vain ihminen, niin virheitä tapahtuu. Mikäli et jostain syystä ole 100% tyytyväinen hankkimaasi kahviin, niin ota paahtimoon yhteyttä.

Seuraatteko käyntiäni verkkosivulla jotenkin?

Sivustolla on käytössä Google Analytics kävijämäärän seurantaa varten. Lue halutessasi Google Analyticsin palveluehdot. Voit estää seurannan selaimestasi käyttämällä siihen tarkoitettua lisäosaa.

Voinko ostaa verkkokaupasta laskulla?

Tällä hetkellä verkkokaupasta ei myydä laskulla. Isommat tilaukset voi tehdä sähköpostitse: