Bialetti + Mexico Oaxaca = Perfection

Bialetin mokkapannu on klassikko, joka löytyy melkein jokaisen kahviharrastelijan kotoa. Voisi sanoa, että ennen aeropressiä Bialetti oli joka kodin aeropress – sillä tehtiin tuhtia kahvia. Lavazza valtasi markkinoita kovin tummilla espressopaahdoillaan, joita löytyy edelleenkin. Mutta monet ovat tottuneet tähän tummaan, ylihienoksi jauhettuun kahviin mokkapannussa, joka tuo kitkerän, epämiellyttävän maun kuppiin. Entä jos mokkapannulla saisikin miellyttävää, tasapainoista kahvia?

Ja saahan sillä. Muun muassa Has Bean painottaa, että mokka ei ole espresso – ne ovat kaksi eri juomaa. Bialetilla valmistettu kahvi on nimenomaan mokkapannukahvia, jolla on oma makunsa, joka tulee vesihöyryn pakottamasta vedestä ja sen reagoimisesta kahvin kanssa.

Jotta kuluisi vähemmän aikaa ja energiaa kahvin valmistukseen, on hyvä keittää vesi vedenkeittimellä valmiiksi. Tällöin vesi lämpiää tasaisemmin pannussa. Kuuden kupin mokkapannuun kannattaa varata 230 grammaa vettä ja 25 grammaa kahvia. Jauha kahvi karkeahkoksi, pari astetta suodatinkahvia hienommaksi. Wilfa WSGC-2:lla kannattaa jauhaa Filtre-kohdasta kolme pisettä oikealle.

Mittaa vettä 230 grammaa säiliöön (veden pinta jää vajaat puoli senttiä suojaventtiilin alapuolelle), laita kahvi suodattimeen ja tasoita (mutta älä paina!) ja aseta se pannun alaosaan. Ota keittiöliina ja pidä kiinni alaosasta, kierrä yläosa kiinni, mutta ei liian tiukkaan. Laita levy tai kaasu päälle ja odota. Mikäli käytössäsi on levy joka on suurempi kuin vesisäiliön pinta-ala, älä laita levyä täydelle teholle, vähempikin riittää.

Tarkkaile, kunnes kahvi alkaa valumaan tasaisesti. Kostuta keittiöliina jääkylmällä vedellä ja nosta mokkapannu levyltä, kierrä kuuma alaosa liinaan ennen kuin alkaa kuulumaan pulpahtelua (vesi loppuu säiliöstä).

Tarjoile välittömästi. Ideaalimaku on tasapainoinen, raikas ja hieman sitruksinen. Tästä pitäisi riittää vähintään kolmelle hengelle, mutta kova kahvi-intoilija juo itse koko satsin.